Search
Add Listing
Sign In

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Nedir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Nedir?

Etimolojik olarak Yunanca’da mide anlamına gelen “Gaster” kelimesi ve kanun anlamına gelen “Nomos” kelimesinin birleşmesiyle bugünkü halini alan ve esasen yemek kültürünün ilk çığır aştığı yerlerden biri olan Fransa’dan bize geçmiş bir kelimedir “Gastronomi”.

18.yüzyıl’da Fransa’da ilk olarak “Gastronomie” adıyla yaygınlaşan ve kullanılmaya başlanan bu terimin bir çok tanımı vardır. Fransız Hukukçu ve Politikacı,Brillat-Savarin’in “Tadın Fizyolojisi” adlı kitabındaki tanımı en çok kabul görenlerden biridir.Brillat Savarin Gastronomi için “İnsanın beslenmesi ile ilgili olan her şeyin zihinsel bilgisi.” der. Daha da yalınlaştırmak gerekirse Gastronomi için, yemek ve kültür arasındaki bağı inceleyen bilim dalı denilebilir.Tarih boyunca birçok şefin,yazarın farklı tanımlarına sahne olmuştur; bu yönüyle ucu bucağı olmayan sonsuz bir dünya olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Hayatımıza Ne Zaman Girdi? Herkes hakkında yeni yeni fikir sahibi olmaya başlıyor gibi görünse de aslında tam olarak 5 yıldır bu bölüm üniversitelerimizin yerleşkelerinde yer alıyor;TS-2 ve YGS-4 puan türlerinden öğrenci kabul ediyor. Başlangıç olarak 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi,Güzel Sanatlar Fakültesinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ismiyle adı oldukça fazla duyulan 4 yıllık lisans eğitimi,popülaritesinin hızla artmasıyla günümüzde 40’ı aşkın üniversitede turizm ve otelcilik yüksek okullarında,turizm fakültelerinde,uygulamalı bilimler yüksek okullarında verilmeye devam ediyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü gıda ile ilgili her şeyi kapsayan bunun yanında bireyin kişilik özelliklerine göre şekillenebilen bir bölümdür. 4 yıllık lisans eğitiminde sadece aşçılık dersleri değil bunun yanında ziyafet yönetimi,muhasebe,beslenmenin temel ilkeleri,gıda bilimi ve teknolojisi gibi derslerde yer alır. Buna hitaben bölümün amacı bir yemeğin,hazırlık sürecinden yapımına,sunumuna,reklamına ve hatta pazarlamasına kadar ayrıntılı bir sentez sunmaktır.Fotoğraf çekmeyi seven bir öğrenci yemek fotoğrafçılığını,dergi&medya sektörü ilgisini çeken bir öğrenci ise köşe yazarlığını,bir gastronomi dergisinin genel yayın yönetmenliğini,televizyon programcılığını hedefleyebilir.Özetlemek gerekirse gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün sonucunda:

Şef/Aşçı
Gurme
Televizyon Programcısı
Yemek Dergisi Yazarı
Yemek Fotoğrafçısı
Yemek Stilisti
İşletme Sahibi
Restoran Koordinatörü
olabilirsiniz. Elbette ki bunlar sadece kalıplaşmış meslek alanları. Mali durumunuzun ise tamamen kişisel ilginize,başarınıza ve tabi birikiminize dayanacağı su götürmez bir gerçek. Karakterinize ve ilgilendiğiniz alanlara göre,gıdanın açtığı her yolu hedefleyebilir o yönde bir kariyer planlaması yapabilirsiniz.

Mutfağı seviyorsanız,sevmekten öte bir terapi merkezi gibi görüyorsanız, üretmekten, ürettiklerinizin beğenilmesinden haz duyuyorsanız,her gününüzün farklı bir bilgi farklı bir deneyim ile geçmesini istiyorsanız, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü sizin için güzel bir seçenek…

Özel İçerik: Leyla Günbay

Author

Add Comment

No apps configured. Please contact your administrator.

Your email is safe with us.

escort izmir izmir escort bayan antalya escort bayan bursa escort bayan porno izle türk porno anal porno izmir escort bursa jigolo instagram takipçi hilesi izmir escort escort eskişehir

Sign In Tavsiyeci

Giriş yapmak veya kaydolmak için sosyal hesabınızı kullanın.

or

Account details will be confirmed via email.

Reset Your Password